Eutanasia nousi taas lehtiotsikoihin, kun brittiläisessä valitustuomioistuimessa alkoi käsittely kahden miehen vetoomuksesta saada kuolla avustetusti. Voi vain kuvitella – eikä silti pysty –  tuskan määrää, jota vuosikymmeniä kestänyt jatkuva kipu aiheuttaa.  Jos vammautumisen vuoksi ei itse pysty edes lopettamaan kärsimyksiään, on tilanne pöyristyttävän epäinhimillinen. Niin tarkasti kontrolloitu eutanasia, ettei väärinkäytöksiä pääse tapahtumaan, pitäisi olla sallittua. Sitä se on vain Hollannissa ja Sveitsissä.

Tuli mieleen nurinkurinen kontrasti: Maissa, joissa kuolemantuomio on sallittu, voidaan vaikeasti loukkaantunut rikollinen tehohoitaa sellaiseen kuntoon, että hänet voidaan asiallisesti tappaa.

Suomessa voi hoitotestamentilla edes pikkuisen itse vaikuttaa siihen, ettei jää vihannekseksi sairaalaan makaamaan. Hoitotestamentti ei tarkoita, etteikö minua hoidettaisi sairaalassa. Se tarkoittaa vain, ettei minuun ei saa käyttää keinotekoisesti elintoimintoja ylläpitäviä hoitomuotoja silloin, kun niille ei enää ole perusteita. Lopullisen päätöksen potilaan irrottamisesta laitteista tekee aina lääkäri. Mutta jos potilas on ilmaissut tahtonsa etukäteen, on omaisten helpompi antaa lupa letkujen irrottamiseen.

Kun olen tehnyt hoitotestamentin jo vuosia sitten, olen vapauttanut lähimmäiseni mahdolliselta raskaalta päätökseltä. Jokainen toivoo, että lähtisi täällä niin sanotusta saappaat jalassa, mutta siitä ei voi itse päättää. Onnettomuus, vakava sairaus, dementia… ne eivät kysy lupaa tullessaan. Ja ne voivat sattua kenen tahansa kohdalle – iästä riippumatta.

Hoitotestamentin varjopuoli on se, ettei julkisessa terveydenhuoltojärjestelmässä ole vieläkään paikkaa hoitotestamentin tallettamiselle. Ainakin meillä ”omalääkäri” on joka kerta eri lääkäri.  Paperi on vain pidettävä omassa hallussaan. Harva sitä mukanaan kuljettaa. Jos joutuu äkillisesti sairaalaan vaikkapa onnettomuudesta ja on tajuton, niin ei asiasta pysty kertomaan. Siksi hoitotestamentin tekijän on syytä ilmoittaa lähiomaisille, että on sellaisen paperin tehnyt ja mistä sen tarpeen tullen löytää.

Valmiin kaavakkeen hoitotestamentiksi voi tulostaa esim. täältä: http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/b4d48bfc-e332-43f3-b5a3-d84405505aba