elefantintossut-normal.jpg

 

Se on sitten virallisesti syksy. Aurinko paistaa siniseltä taivaalta, ja lämmintäkin on mukavasti. Silti se on. Almanakka sanoo niin. Koivuilla on kalenteri ajan tasalla, ne ovat kellastuttaneet soveliaan määrän lehtiä. Vai johtuisiko kuivuudesta? Tarkkanokkainen kuitenkin haistaa syksyn ilmasta.

Tulevat ne syksyn sateetkin vielä. Sienestäjät niitä ainakin toivovat. Sateet saavat ihmiset tonkimaan esiin kumisaappaita kaappien perukoilta.

Tonkiiko kukaan esiin kalosseja? Sanakin taitaa jo olla outo nuorimmille.

Kalossikausi kuulostaa nuorten korvissa varmaan samalta kuin kivikausi. Kumpi niistä on lähempänä? Kiviä löytyy yhä, löytyykö kalosseja? Nyt tulin itsekin epävarmaksi, kumpi on historiallisesti lähempänä. Joskus kuitenkin kalossit ja syksy kuuluivat yhteen. Oli herrojen kalosseja ja rouvien päällyskengiksi kutsuttuja kalosseja.

Sitten tulivat elefantintossut, 50-luvun nuorison ehdoton muotivillitys, elefantin töppöjalkojen näköiset ja väriset kumijalkineet. Päällyskengiksi nekin oli tarkoitettu, sisäkenkien päälle puettaviksi. Vaan kun nuoriso käyttäytyi omituisesti ja omavaltaisesti jo silloin, niin elefantintossuihin ahdettiin tarpeellinen määrä villasukkia ja sitten niillä lompsuteltiin kuin kumisaappailla.

Sitkeimmät sinnittelivät elefantintossuilla vielä talvipakkasilla. Kuten minä. Voin sanoa, että kolmenkymmenen asteen pakkasessa alkoi kummasti kaivata jalkoihinsa huopatöppösiä.

Kalossit oli oivallinen keksintö. Ne suojasivat ja säästivät nahkakenkiä. Tosin köyhimmillä ei ollut varaa edes niihin nahkakenkiin, joita olisi suojannut.

Nykyisin on tapana potkaista ovensuussa kengät pois jalasta, kun mennään kylään. Ennen riisuttiin pois kalossit/päällyskengät, joiden alla oli sisäkengät. Naisten päällyskengät oli tehty nimenomaan korkokengille.

Ehkä nykyajan kumisaappaat on sittenkin käytännöllisempi ratkaisu kuin kalossit. Ja mieluummin sipsuttelen sisätiloissa sukkasillani kuin nappaskengät jalassa. Pantakoon tämä kalossinostalgia valokuvan syyksi. Siinä elefantintossut ovat aidoimmillaan.

Hyvää syksyä!