Mistä syntyy välinpitämättömyys ja jopa julmuus lapsia kohtaan? Voiko ihminen aikuisena tyystin unohtaa, että on joskus ollut lapsi itsekin? Vai haluaako hän kostaa sen, mitä itse lapsena joutui kokemaan?

YK:n lapsen oikeuksien sopimus hyväksyttiin YK:n yleiskokouksessa 20.11.1989, tasan 30 vuotta lapsen oikeuksien julistuksen hyväksymisen jälkeen. Sopimus on maailman laajimmin ratifioitu YK:n ihmisoikeussopimus, joka luettelee lapsille kuuluvat ihmisoikeudet ja asettaa valtioille ensisijaisen vastuun toteuttaa ne. Sopimuksen ulkopuolella on vain kolme maata: Etelä-Sudan, Somalia ja Yhdysvallat. Suomessa lapsen oikeuksien sopimus tuli voimaan vuonna 1991.

Muutama poiminto tämänvuotisista lehtiuutisista:

Maailmassa työskentelee kotiapulaisina tai palvelijoina 10,5 miljoonaa lasta, joista nuorimmat vain 5-vuotiaita. Mm. Pakistanissa, Nepalissa, Intiassa ja useissa afrikkalaisvaltioissa lapset lähetetään pois kotoa, jotta perhe selviäisi veloista. Työ on raskasta ja vaarallista, ja joskus lapset on alistettu suoranaiseen orjuuteen.

Intiassa vanhemmat myyvät joka vuosi 200 000 lasta, halvimmillaan lapsen hinta on 15 euroa. Kylissä kiertää tehtaanomistajien rekrytoimia lastenostajia, jotka hankkivat tehtaisiin halpaa työvoimaa edullisella kertamaksulla. Heille kelpaavat poikalapset, tytöt myydään vanhojen miesten vaimoiksi tai prostituoiduiksi.

Kiinalainen aviopari kauppasi netin välityksellä tyttärensä adoptioon. Rahoilla äiti osti iPhonen, kalliit lenkkarit ja muuta ylellisyystavaraa.

Syyrian hallituksen joukot ja kapinalliset värväävät riveihinsä jopa 10-vuotiaita poikia, joita käytetään kantajina ja taistelijoina tai ihmiskilpinä. Hallituksen sanotaan käyttäneen seksuaalista väkivaltaa poikia kohtaan saadakseen tietoja kapinallisten toimista.

Indonesiassa koulutusjohtaja esitti, että lukioon pyrkivät tytöt olisi alistettava neitsyystesteihin.

Saksassa viranomaiset ottivat huostaan kymmeniä lapsia uskonnollisen lahkon käsistä, koska lasten uskottiin joutuneen väkivallan ja hyväksikäytön uhreiksi.

Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Lasten hyväksikäyttö ja jopa murha ovat olleet näkyvästi uutisotsikoissa myös Suomessa.

Unicefin mukaan vauraissa länsimaissa elää köyhyydessä noin 30 miljoonaa lasta. Euroopassa tilanne on pahin Romaniassa ja Bulgariassa. Yhdysvalloissa köyhyydessä elää lähes neljännes lapsista. Suomessa (Tilastokeskus 2010) köyhyydessä elää alle neljä prosenttia lapsista.

Lapsen oikeuksien julistuksen periaate 9:

Lasta on suojeltava kaikelta laiminlyönneiltä, julmuudelta ja väärinkäytöltä. Häntä ei saa missään muodossa saattaa kaupankäynnin kohteeksi. Lasta ei saa ottaa työhön ennen asianmukaista minimi-ikää, missään tapauksessa häntä ei saa panna työhön eikä sallia hänen ryhtyä työhön, joka saattaisi olla hänen terveydelleen tai koulutukselleen vaaraksi taikka haitata hänen ruumiillista, henkistä tai moraalista kehitystään.

Nostetaan lippu salkoon tänään lapsen oikeuksien päivänä!