Tänään vietetään piin likiarvon päivää, koska nyt on 22.7. ja 22 jaettuna 7:llä on lukuarvona lähellä piin likiarvoa. Kätevästi keksitty!

Mitä minä tiedän piistä? En paljon. Piin merkki on kreikkalainen (pieni) kirjain π, ja koulussa olen oppinut, että pii on yhtä kuin ympyrän kehän suhde halkaisijaan. Kahdella desimaalilla ilmaistuna pii on 3,14. Koska se on likiarvo, eivät desimaalit lopu, vaikka luettelisin niitä yhden blogillisen verran.

Piilaskuja rakastin koulussa suunnilleen saman verran kuin englantialaisia mittoja. Viimeksi mainituista en ymmärtänyt, miksi niitä pitää päntätä; siirtykööt englantilaiset kymmenjärjestelmään. Piin merkityksen ymmärsin, mutta en tuntenut erityistä kutsumusta matematiikan tai fysiikan aloille, joten en jaksanut kiinnostua hankalista piilaskuistakaan.

Koska en ymmärrä π:stä sen enempää, menee alku pelkäksi aasinsillaksi. Rupesin miettimään, mitä muuta pii on. Lähin pii on tietenkin kammassa tai haravassa. Pii on vanha sana, joka tarkoittaa okaa tai piikkiä. Jokainen meistä on lauleskellut haravasta katkesi pii, katkesi toinennii, isä osti uuden piin ja taas sitä haravoitiin. Myös kangaspuiden pirran sälettä sanotaan piiksi. Loimilanka pujotetaan piin väleihin.

Seuraavaksi tulee mieleen piikivi, joka kivikautisille esi-isillemme oli arvokas materiaali. Piikivien terävät lohkopinnat olivat käteviä työkaluja. Suomessa piikiveä ei ollut, vaan se oli hankittavat ulkomailta. Myöhemmin piikiveä käytettiin tuliaseiden, piilukkojen, sytyttimissä, sillä piikiven ja karkaistun hiiliteräksen iskusta syntyy kipinä.

Pii on toiseksi yleisin alkuaine maankuoressa, joskin se yleensä esiintyy yhdisteinä. Puhtaana se on erittäin harvinainen. Piin kemiallinen merkki on Si. Pii on tärkeä hivenaine ihmiselle, erityisesti nivelille ja luustolle. Piitä saa kokojyväviljasta, juureksista ja kasviksista.

Purjehtija tuntee piin tuulen silmänä. Kun purjeita nostetaan tai lasketaan, ohjataan paatti piihin, jolloin purjeet lepruavat ilman vetoa. Kun vene on piissä, sitä pystytään pitämään paikoillaan.

Pii on myös etunimi. Suomessa oli viime vuoden lopussa reilusti yli 80 Piitä, joista 70 oli naisia ja loput miehiä. Koska tietääkseni nimeä ei ole merkitty allakkaan, heillä on täysi syy juhlia nimipäiväänsä tänään. Toivottaisin onnea, kun vain keksisin, mikä on oikea monikon allatiivi Pii-nimestä. Olisiko näin:

Onnittelut kaikille Pii´ille!