Täytyy olla vähän hullu, että pysyy järjissään.

Mehän emme tramppaa suoraa janaa syntymästä kuolemaan, vaan matkan varrelle mahtuu nousua ja laskua. Elämä on kuin suhdanteissa pyristelevän firman kannatuskäyrä.

Kirkkaalle taivaalle voi yllättäen ilmestyä musta pilvi, johon ei ole osannut varautua mitenkään; työttömyys, sairaus, läheisen kuolema… mikä tahansa onnettomuus. Ensin se lamaannuttaa täysin, mutta kummasti ihmisestä löytyy ylimääräisiä voimavaroja koota itsensä ja ponnistella vaikeimman yli. Vaikka elämällä ei olekaan kaukosäädintä, jolla vaihtaa kanavaa, kun yhdeltä ohjelma loppuu.

Kun selviää käyrän pohjakosketuksesta uuteen nousuun, muuttuu vastoinkäyminen pitkällä aikavälillä suolaksi elämän sopassa. Kun siihen saakka on päässyt, voi röyhistää rintaansa ja sanoa itselleen: Pystyin rohkeasti nousemaan takaiskusta, nyt ole valmis voittoon!

Menneisyyttään ei kukaan voi muuttaa, mutta tulevaan voi vaikuttaa itse. Monet kuopat kondanneena luulen löytäneeni ainakin yhden elämänviisauden. Se on myönteisyys. Kaikkia asioita ja ilmiöitä kannattaa käännellä ja väännellä, josko niistä löytyisi joku parempi puoli. Joskus asia on vain hyväksyttävä ja yritettävä parhain konstein tulla toimeen sen kanssa. Sekin on askel eteenpäin.

Rehellisyys toisia kohtaan on rehellisyyttä itseä kohtaan. Jos uskallan olla oma itseni, en tarvitse roolinaamaria kenenkään edessä. Minun ei tarvitse valehdella kenelläkään eikä selitellä, miksi toimin niin kuin toimin. Jos hyväksyn toisen vikoineen, niin se toinen hyväksyy minut omine vikoineni. Jos en kuvittele olevani aina oikeassa, opin uusia asioita toisen näkökannasta ja lavennan omaani.

Rehellisyydellä en tarkoita sinisilmäisyyttä – sokeaa luottamusta johonkuhun. Siinä asiassa olen omat, raskaat oppivuoteni läpikäynyt.

Se hulluus, jonka turvin pysyy järjissään, on itsensä toteuttamista. Kullakin on omat konstinsa luovaan hulluuteen. Minulle se on muun muassa kirjoittaminen, jollekin joku muu harrastus. Pääasia, että viihtyy oman hulluutensa parissa.

Eikä kannata välittää, vaikka joku naureskelisi. Parasta nauraa takaisin.