Toki nykyajassa on paljon sellaista, mikä antaa toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Helposti me muistelemme vain ”vanhoja hyviä aikoja”, jolloin kaikki oli paremmin.

Katin kontit! Ei läheskään kaikki ollut paremmin. Sodan ja pula-ajan jälkeen vain osattiin olla tyytyväisempiä vähäänkin Ja välitettiin kanssaihmisistä tavalla, joka monilta on kauan ollut unohduksissa..

Mutta maa ja markkinat toipuivat, ja kohta kaikkea oli saatavilla yltäkylläisesti. Tarvitsi vain työntää rahatukkua myyjän käteen. Jos oli, mistä työntää.

Elintason nousun kilpailuvietti iski entisiin yhteenhiileenpuhaltajiin. Syntyi uudet moraalisäännöt. Jos sota-aikana kaveria ei jätetty, niin rauhanaika oli toinen juttu. Viimeistään 60–70-lukujen taitteessa vaikeiden aikojen muistot olivat haalistuneet tarpeeksi. Ensimmäinen sodanjälkeinen sukupolvi oli voimiensa kulutuskunnossa ja -tunnossa.

Annettiin ajan kulua. Kunnes nuoremmat sukupolvet meillä ja muualla heräsivät huolestumaan, että kaikkein hyvinvoivin väestönosa kuluttaa tämän maapallon loppuun ennen aikojaan. Valistuneimmat alkoivat karsastaa kertakäyttökulutusta. Haluttiin estää maitten ja merien hukkuminen ihmisten aiheuttamaan saastaan.

Ajatus laveni. Huomattiin, että paljon voi myös jakaa, käyttää tiettyjä tavaroita yhdessä – vuokrausperiaatteella. Omistaminen ei olekaan itseisarvo. Ikäluokka, jossa jo melkein jokaisella on älypuhelin taskussaan, voi hyödyntää nykytekniikkaa oikeasti. Käyttää muuhunkin kuin turhanpäiväiseen näpräilyyn.

Luettuani Helsingin Sanomien artikkelista, miten moni ennen onnistumaton onnistuu uuden tekniikan ansiosta, päätin lopettaa irvailun älypuhelinten älyttömyydestä.

Olen kehityskykyinen yksilö. Viisastuin taas vähän, vaikka en tunnekaan akuuttia tarvetta rynnätä ostamaan uutta, älykkäämpää puhelinta. Ja vänkään vielä, että esikouluikäisille se ei ole välttämättömyystarvike.

HS:n artikkeli kertoo Vesa-Matti Lahdesta, joka on julkaissut aiheesta myös kirjan. Lue: http://www.hs.fi/ihmiset/a1371351190582?jako=c5023cc76df895f7f6b4b6099cd1da61&ref=fb-share