Suomi-neidon pitkänsutjakkaan olemuksen aistii eritoten näihin aikoihin, kun kevät ensin alkaa hipoa neidon varpaita ja nousta säärtä pitkin ylöspäin. Pohjoiseen on pitkä matka, ja niinpä Suomi-neito toukokuussa keikistelee kevätkuosissaan; valkovuokkoja hameenhelmoissa ja lumiviitta harteilla.

Me pohjoisen ihmiset täällä neidon uuman yläpuolella, kuuntelemme kummissamme säätiedotuksia. Meteorologit ovat tehneet pesänsä Kehä kolmosen sisäpuolelle, ja siksi heistä on luonnollista kertoa, kuinka saimme/saamme Suomessa taas nauttia ihanan lämpimästä kesäpäivästä. Saman asian tietää kertoa jo uutistenlukijakin alkuyhteenvedossaan. Meteorologin päästyä sääkartalleen koristavat sitä pohjoisimman Suomen päällä räntälättyjen kuvat. Mutta sehän on vain Lappia!

Pois se minusta, että syyttäisin meteorologia tahi uutistoimittajaa Lapin sääolosuhteista. Korvaan vain särähtää Suomi-sanan väärinkäyttö. Suomi jatkuu neidon päälaelle ja käsivarren nyrkkiin saakka! Eikä sää ole ainoa asia, jossa käytetään käsitettä Suomi, kun tarkoitetaan vain neidon liehuvia hameenhelmoja.

Totta, että suurin osa väestöstä on pakkautunut etelään, mutta ihmisistä koostuu sekin väestönosa, joka majailee harvempaan asutulla seudulla. Vai olemmeko ”etelänelävien” mielestä vain harvakseen ihmisiä ja siksi lähes näkymättömiä?

Tiedän, että kysymykseni ei ole yhtään liioiteltu. Asuin tarpeeksi monta kymmentä vuotta pääkaupunkiseudulla oppiakseni tuntemaan sen ajattelutavan. Hassua kyllä, että myös moni Pohjois-Suomesta sinne muuttanut sulautui hetkessä hesalaiseksi, espoolaiseksi tai missä nyt Helsingin vaikutuspiirissä asuikin. Minä olin niin juntti, että puolustin kaikessa Pohjois-Suomea ja pidin sitä omana ”kotimaana” vielä silloinkin, kun olin asunut etelässä kaksinkertaisesti sen vuosimäärän kuin pohjoisessa. Niin juntti olin, etten suostunut luopumaan edes pohjoisesta murteestani. Kun muutin takaisin vanhaan koulukaupunkiini, tunsin tulleeni kotiin. Täällä ihmiset puhuvat samaa kieltä kuin minä!

Pohjoisessa asuu sinnikästä väkeä. Me jaksamme odottaa kevättä ja kesää, vaikka se tulisi vasta ensi vuonna… tai sitä seuraavana. Ilmojen takia ei minua ainakaan saa vaihtamaan asuinsijaani. Täällä on niin paljon sellaista, jonka tajusin vasta oltuani pois tarpeeksi kauan. Ei turhaan sanota, että kaukaa näkee lähelle paremmin.