Jos meiltä viedään kaikki mitä meillä ei ole, meiltä viedään elämä joka meillä on. (Samuli Paronen)

Tuo Samuli Parosen aforismi pysäytti minut miettimään. Mitä meillä on niin tärkeää, että vaikka sitä ei meillä ole, sen vieminen vie mukanaan elämän? On meillä: unelmat. Jos ne meiltä viedään, elämällä ei ole enää tarkoitusta. Meiltä viedään samalla elämä.

Unelmia on suuria ja pieniä. Näennäisesti samanlainen unelma on toiselle kädenmitan päässä, kun se toiselle näyttää lähes saavuttamattomalta.

Kun pieni lapsi lyö varpaansa, hän haluaa äidin tai isän turvalliseen syliin saamaan lohtua pipiinsä. Kun katulapsi haluaa päästä lohduttavaan ja turvalliseen syliin, se on jo elämän kokoinen unelma. Uudesta kodista haaveileminen on toista sille, jolla ennestään on katto päänsä päällä, kuin kodittomalle, joka lymyilee yönsä milloin missäkin. Esimerkkejä riittää.

Yhtä kaikki, unelma on mielikuva jostakin, jota meillä ei ole, mutta jonka haluamme saavuttaa.

Unelmointi ei tarkoita sitä, että kulkisi jalat taivaissa tajuamatta elämän realiteetteja. Arjen askeleita keventää, jos tulevaisuudessa häämöttää joku kiintopiste, johon joskus kuvittelee pääsevänsä. Ei ole edes tärkeintä, saavuttaako sen kiintopisteen. Tärkeämpää on se, että se antaa tarkoituksen huomispäivälle.

Muistan tätini, joka oli vakavasti sairas ja tiesi, ettei hänellä ole paljon elinaikaa jäljellä. Silti hän jaksoi haaveilla seuraavasta kesästä, suunnitella, mitä kaikkea silloin voi tehdä. Viimeisillä voimillaankin hän jakoi optimismia läheisiinsä. Tilanne oli nurinkurinen – hän lohdutti niitä, jotka jo surivat hänen kuolemaansa. Tätini suhde elämään teki minuun lähtemättömän vaikutuksen. Olin silloin 12-vuotias.

Iän myötä voi osan unelmista viikata jo toteutuneiden pinoon, mutta uusia lepattaa ilmassa niin kauan kuin henki pihisee. Unelmilla on siivet, jotka kantavat eteenpäin. Auttavat jaksamaan.

Jos toiveiden tynnyrin pohjalta ei enää löytyisi yhtään omaa unelmaa, niin maailman mittakaavassa niistä ei tule olemaan pulaa. Pienenkin unelman täyttäminen saa aikaan suuria, muuttaa maailmaa askeleen verran paremmaksi.